• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
|
Αρχική > Πολιτισμός > Εκδηλώσεις   
Εκδηλώσεις

Οι Τοπικές Εκδηλώσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνουν:

· Τα «Ελευθέρια» γιορτάζονται στις 14 Μαΐου σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης από τους Βούλγαρους. Διαρκούν ολόκληρο τον Μάιο και περιλαμβάνουν πληθώρα εκδηλώσεων όπως παρέλαση, ομιλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, μουσικές, χορευτικές εκδηλώσεις και άλλα.

· «Κύματα Πολιτισμού»,  εκδηλώσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης που καλύπτουν όλο το καλοκαίρι.

· Η «Εμπορική Έκθεση» υπό την αιγίδα του Εμπορικού - Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Έβρου, με την συμμετοχή τοπικών εκθετών, καθώς και εκθετών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Βαλκανικά κράτη.

· Το «Φεστιβάλ βιβλίου» που γίνεται κάθε δύο χρόνια στην παραλία της πόλης.

· Το «Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών», που γίνεται κάθε 2 χρόνια σε κάποια πόλη της Θράκης.

· Για αρκετά χρόνια στην Κίρκη οι λιγοστοί πλέον κάτοικοι του οικισμού, αλλά και πάρα πολλοί επισκέπτες, τιμούν την παράδοση με την αναβίωση ενός ξεχωριστού εθίμου. Πρόκειται για τη «Γιορτή της Μιλίνας», της πίτας που για τους κατοίκους της Κίρκης θεωρούνταν το πιο σημαντικό έδεσμα το οποίο προσφέρονταν στους φιλοξενούμενους ή στους επισκέπτες σε κάθε σπίτι. Η εκδήλωση της Μιλίνας γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

· Ιδιαίτερο είναι το «Ποντιακό Πανηγύρι» στην Παλαγία στις 26 Ιουλίου, παραμονή του Αγίου Παντελεήμονος.

· Στη Λεπτοκαρυά, σε μια πλαγιά με υψόμετρο 650 μ. από τη θάλασσα και σε απόσταση 32 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Έβρου έχει φτιάξει αναπαράσταση ενός Σαρακατσάνικου καταυλισμού. Η αναπαράσταση ενός παραδοσιακού θερινού οικισμού Σαρακατσάνων αποτελεί παράλληλα ζωντανό μουσείο και χώρο αναψυχής.

· Τέλος, στις 8 Ιανουαρίου γιορτή της Όσιας Δομνίκης, στους περιαστικούς οικισμούς της Αλεξανδρούπολης (Μαΐστρος, Απαλός) η ημέρα είναι αφιερωμένη στις παντρεμένες γυναίκες και ιδιαίτερα στις μητέρες. Γιορτάζεται η μέρα της «Μπάμπος» ή της «Μαμής». Μπάμπο στη θρακική διάλεκτο σημαίνει γριά. Το έθιμο περιλαμβάνει δρώμενα με παραδοσιακές φορεσιές και γλέντι με θρακιώτικες μουσικές και τραγούδια, αποκλειστικά για γυναίκες.